Σε μία ιδιαίτερα σημαντική και πετυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων και η e-Trikala AE, συμμετείχε το Μουσείο, δια του διευθυντή του κύριο Νίκο Πάλλα.
Η εκδήλωση, με τίτλο, TRIKALA #2030 ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, είχε ως αντικείμενο, όλο εκείνο το πλέγμα των δράσεων που απαιτούνται, προκειμένου να αναπτυχθεί η περιοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον και με αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της.
Ο κ. Πάλλας, συμμετείχε στην ενότητα «Αξιοποίηση των Συγκριτικών Πλεονεκτημάτων της περιοχής και ενίσχυση του Τουριστικού Προϊόντος» και στην παρέμβασή του ανέφερε τα εξής:
«Κυρίες, κύριοι καλησπέρα σας,
Καταρχήν, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές, γιατί για άλλη μία φορά αποδεικνύεται, ότι ο μέσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, αποτελεί το μέσον για την επιτυχία. Φαίνεται ξεκάθαρα, ότι η λογική του «βλέποντας και κάνοντας», είναι ξένη προς αυτούς και το σχέδιο, είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις υλοποίησης των στόχων και των επιδιώξεών τους.
Επιλέξαμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την θεματική ενότητα, όχι τυχαία. Το κάναμε γιατί πιστεύουμε, ότι η λογική των «αναπτυξιακών νησίδων» (βλέπε πόλη των Τρικάλων), δεν υφίσταται, χωρίς την ταυτόχρονη αναβάθμιση του «περιβάλλοντος χώρου» και την αξιοποίηση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, δηλαδή, του συνόλου της Περιφερειακής Ενότητας.
Καμία πόλη δεν αναπτύσσεται ολοκληρωτικά, όταν η γύρω περιοχή υποβαθμίζεται και αποψιλώνεται από ανθρώπινο δυναμικό. Η ανάπτυξη απαιτεί παράλληλες παρεμβάσεις, τόσο χωροταξικές, όσο και θεματικές, ανάλογα με τα πλεονεκτήματά της.
Στη βάση αυτή, λοιπόν, επιλέξαμε να καταθέσουμε την εμπειρία μας ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών, αφού είμαστε ένας οργανισμός που δραστηριοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και ιδιαίτερα στην πόλη της Καλαμπάκας.
Η βασική μας αρχή ως μουσείο, περικλείεται σε μία και μόνο λέξη: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας, θέλαμε να αποδείξουμε στην πράξη, ότι ο ρόλος μας δεν άρχιζε και τελείωνε μέσα στους τέσσερις τοίχους του μουσείου.
Ασφαλώς και ο επισκέπτης θα γινόταν κοινωνός της φιλοσοφίας και των στόχων του, μέσα από την παρουσίαση και ανάδειξη των εκθεμάτων του. Όμως, υπήρχε και ένας άλλος βασικός στόχος. Ένας στόχος που πρέπει να έχουν όλα τα μουσεία. Το πως δηλαδή θα συνδεθούν αποτελεσματικά με τις τοπικές κοινωνίες και το πως θα συμβάλλουν με τον τρόπο τους, στην ανάπτυξη της περιοχής και την ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.
Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε τέσσερεις συγκεκριμένες παρεμβάσεις του μουσείου.
1η παρέμβαση:
Πέραν των δράσεων στο εσωτερικό του μουσείου, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ., αναπτύξαμε πρωτοβουλίες και έξω από αυτό. Μόλις τον πρώτο χρόνο λειτουργίας διοργανώσαμε την πρώτη ετήσια Γιορτή Μανιταριού, στα πλαίσια ανάδειξης της διατροφικής τους αξίας. Στο τριήμερο των εκδηλώσεων, που περιείχε διάφορα δρώμενα, πέρασαν περίπου 10.000 επισκέπτες. Η Γιορτή αυτή, θέλαμε να αποτελέσει το ερέθισμα και το μέσον, μέσω του οποίου, ασφαλώς θα γινόταν γνωστό και το μουσείο, όμως θα αναδείκνυε ταυτόχρονα, ότι στην περιοχή γίνεται και κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, το οποίο αξίζει πιθανώς της προσοχή μας. Δυστυχώς, η πανδημία ανέκοψε αυτή τη δυναμική, όμως από φέτος επανερχόμαστε με διαφορετικό περιεχόμενο.
2η παρέμβαση:
Στα πλαίσια πάντα του στόχου του μουσείου για την ανάδειξη της βιολογικής αξίας των μανιταριών, δημιουργήσαμε πολλά προϊόντα μανιταριών και τρούφας, τα οποία βρίσκονται ήδη στην ελληνική και ξένη αγορά. Προσφέρει αυτό κάποια προστιθέμενη αξία στην περιοχή; Αναμφίβολα ναι! Την κάνει γνωστή ως παραγωγό ενός νέου είδους προϊόντων και εμπλουτίζει και την παραγωγική της ταυτότητα, με ό,τι αυτό βεβαίως συνεπάγεται.
3η παρέμβαση:
Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά, τη διενέργεια κυνηγιών τρούφας στην περιοχή. Μια περιοχή που ενώ διέθετε αυτόν τον πλούτο, δηλαδή την τρούφα, αυτός ήταν εντελώς άγνωστος και βέβαια αναξιοποίητος. Σήμερα, μετά από μεγάλες προσπάθειες, η δράση αυτή γνωρίζει άνθηση και προσελκύει επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Προσθέτει αυτό στην περιοχή; Αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα; Η απάντηση είναι αυτονόητα θετική.
4η παρέμβαση:
Από την πρώτη στιγμή είδαμε, ότι η περιοχή του ευρύτερου Δήμου Μετεώρων και ιδιαίτερα η πόλη της Καλαμπάκας, διαθέτει κυρίως μαζικό τουρισμό, με μία διανυκτέρευση ανά άτομο. Η ταυτότητα της πόλης, είναι συνυφασμένη και καλώς με τα Μετέωρα. Αυτό όμως λειτουργεί περιοριστικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ επισκεπτών και εσόδων. Δηλαδή πολλοί επισκέπτες, λίγα έσοδα. Αυτό πρέπει να εξισορροπηθεί.
Πως μπορεί να γίνει αυτό; Εδώ ερχόμαστε εμείς να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι. Λέμε: Αφού υπάρχει τρούφα στην περιοχή, γιατί να μην την αναδείξουμε συντονισμένα, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες;
Στα πλαίσια αυτά κάναμε μία πρόταση: Η Καλαμπάκα να αποκτήσει ένα νέο προσωνύμιο. Να ονομαστεί Πόλη της Τρούφας. Τί σημαίνει αυτό; Ότι αναπτύσσονται σειρά πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων στην περιοχή, με επίκεντρο την τρούφα. Κάνουμε λοιπόν εισήγηση συγκεκριμένη στο Δήμο και μετά από πολλές συζητήσεις η Καλαμπάκα ονομάζεται επισήμως με πρόσφατη απόφαση του Δήμου Μετεώρων, Πόλη της Τρούφας. Ήδη έχει δημιουργηθεί μια ομάδα από όλους τους φορείς που σχεδιάζει την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Πρώτος σταθμός αυτής της προσπάθειας θα αποτελέσει την 1η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας που θα γίνει τον Ιούνιο στην Καλαμπάκα, η οποία θα αντικαταστήσει την Γιορτή Μανιταριού.
Κερδίζει κάτι η πόλη και η περιοχή από αυτό; Βεβαίως ναι! Αποκτά μια συμπληρωματική ταυτότητα και κατατάσσεται στους προορισμούς εκείνους, όπου δεν έχουν να επιδείξουν μόνο αξιοθέατα, αλλά και δράσεις πρωτόγνωρες και μοναδικές στην Ελλάδα, εντελώς άγνωστες μέχρι πρόσφατα στην περιοχή.
Βεβαίως για να υλοποιηθούν όλα αυτά, απαιτούνται συνέργειες και ενεργός συμμετοχή όλων. Χωρίς αυτά είναι βέβαιον ότι θα μείνουν στα χαρτιά, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να εξειδικευτούν περαιτέρω, γεγονός που ο χώρος και ο χρόνος δεν επιτρέπει.
Όμως, θεωρήσαμε σκόπιμα να τα αναφέρουμε επιγραμματικά, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα, που ταιριάζει απόλυτα με τον τίτλο της θεματικής ενότητας “ Αξιοποίηση των Συγκριτικών Πλεονεκτημάτων της Περιοχής και ενίσχυση του Τουριστικού Προϊόντος”.
Σας ευχαριστώ πολύ!»
21/04/2023