Νέες ερευνητικές δράσεις του Μουσείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Truffle hunting 202209
Κυνήγι Τρούφας: Οι ημερομηνίες του Σεπτεμβρίου 2022
29 Αυγούστου 2022
Νέο βίντεο για το Κυνήγι Τρούφας
4 Οκτωβρίου 2022
Show all

Σε ένα από τα πιο έγκυρα ερευνητικά περιοδικά της επιστημονικής κοινότητας, δημοσιεύτηκε στις 12 Αυγούστου, επιστημονικό άρθρο με τίτλο: «Nutritional Composition and Biological Properties of Sixteen Edible Mushroom Species» το οποίο αναφέρεται στη συσχέτιση της διατροφικής αξίας και βιολογικής δράσης δεκαέξι εδώδιμων μανιταριών αλλά και στα αποτελέσματα της ερευνητικής συνεργασίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατά τη δημιουργία της Νέας Πτέρυγας των εκθεμάτων του.

Το έργο υλοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την Επιστημονική Ευθύνη της Καθηγήτριας Όλγας Γκορτζή.

Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν η σύντομη ανασκόπηση της διαθρεπτικής αξίας και των βιολογικών ιδιοτήτων δεκαέξι ειδών μανιταριών, καθώς και η συγκριτική αξιολόγηση της σύσταση αυτών με βάση τις έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών.

Ειδική μνεία δόθηκε στο εν λόγω άρθρο στα λειτουργικά τρόφιμα-σύμφωνα με ισχυρισμούς υγείας της EFSA-τα οποία αναπτυχθήκαν και διατίθενται από το ΜΦΙ & Μ, αλλά και στα εκθέματα της Νέας Πτέρυγας του Μουσείου η οποία είναι μοναδική σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά την αξιοποίηση της επαυξημένης πραγματικότητας, για την 3-d απεικόνιση των ευεργετικών επιδράσεων των μανιταριών στο άνθρωπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πλήρη ακολουθία και με τα ευρήματα της παραπάνω ερευνητικής μελέτης, τα εδώδιμα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, πρωτεϊνών, ακόρεστων λιπαρών οξέων, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Η κατανάλωση των μανιταριών μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, της εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων, και κάποιων μορφών καρκίνου, ενώ συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την επιβράδυνση του φαινομένου της γήρανσης.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.mdpi.com/2076-3417/12/16/8074/pdf