Πρόκειται για μια καινούργια και άγνωστη καλλιέργεια για την Ελλάδα και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πρόβλημα. Οι αγρότες στη χώρα μας δεν είναι συνηθισμένοι να αλλάζουν τις συνήθειές τους. Παρ’ ότι πολλές καλλιέργειες είναι αποθαρρυμένες και οι επιδοτήσεις θα σταματήσουν να δίνονται μετά απο λίγα χρόνια αποφεύγουν να κοιτάξουν στο μέλλον. Κάποιες καλλιέργειες θα χρειαστεί να αντικατασταθούν με άλλες, ενώ οι τιμές ορισμένων προϊόντων θα μειωθούν αισθητά. Μέσα σε ένα ισχυρά ανταγωνιστικό περιβάλλον η τρούφα προσφέρει μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή.
Πλεονεκτήματα:
- Είναι οικολογική καλλιέργεια φιλική προς το περιβάλλον.
- Χρειάζονται λίγα στρέμματα για μια ικανοποιητική απόδοση.
- Δε δεσμεύει μεγάλο κεφάλαιο σε εξοπλισμό, αποθήκες κ.λ.π.
- Απαιτεί λίγη χειρωνακτική εργασία (κατάλληλη και για συνταξιούχους).
- Δεν έχει πρόβλημα διάθεσης (μεγάλη ζήτηση, υψηλή τιμή).
- Σε πολλές περιπτώσεις αξιοποιεί το χωράφι διπλά(π.χ. και ελιές και τρούφες).
- Μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη τοπικών βιοτεχνιών και αγροτουρισμού.
- Είναι ένα εξαιρετικό γαστρονομικό προϊόν με αφροδισιακές ιδιότητες.
- Είναι ένα κίνητρο για να μην εγκαταλειφθεί η ύπαιθρος.
- Ισορροπεί την αποψίλωση των δασών.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η πιθανότητα εγκατάστασης φυτειών τρούφας πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά. Το εισόδημα που υπόσχεται η τρούφα είναι υψηλό, αρκεί οι λανθασμένες επιλογές ν’αποκλισθούν απ’ την αρχή.
Σωστή επιλογή χωραφιού, σωστή ανάλυση εδάφους, σωστή επιλογή ειδών δένδρων, σωστή επιλογή είδους τρούφας είναι οι παράγοντες που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία.
Η τελευταία εξέλιξη που αφορά την καλλιέργεια της τρούφας είναι οτι αυτή έχει ήδη ενταχθεί στις επιλέξιμες προς επιδότηση καλλιέργειες.
Έρευνα και επιμέλεια κειμένου: Νικόλαος Ντούλης, Δασοπόνος