Η γαστρονομική και θρεπτική αξία της τρούφας, την κάνουν περιζήτητη απο τους καλοφαγάδες όλου του κόσμου. Της αποδίδονται θεραπευτικές δράσεις κατά μυϊκών και αρθριτικών πόνων και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Κυρίως όμως της αποδίδονται ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.
Όλα αυτά δημιουργούν αυξημένη ζήτηση και σε συνδυασμό με τις μικρές ποσότητες που διατίθενται στην αγορά, διατηρούν τις τιμές της τρούφας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Γίνεται έτσι πιό επίκαιρος παρά ποτέ ο χαρακτηρισμός του Γάλλου γαστρονόμου Jean Brillat Savarin για τη μαύρη τρούφα (Tuber melanosporum) που την ονόμασε μαύρο διαμάντι της Γαλλικής κουζίνας.
Ένα ακόμη άλμα έγινε προς αυτή την κατέυθυνση, όταν ο Δρ. Α.Κανάκα ύστερα απο 14ετή έρευνα στο πανεπιστήμιο του Ανόβερο κατάφερε να μπολιάσει σπόρια τρούφας σε ρίζες ελιάς.
Καλλιέργειες τρούφας έχουν εγκατασταθεί απο την πρώτη στιγμή που έγινε αυτό εφικτό σε πολλές χώρες.
Όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν την αρωγή των κυβερνήσεων οι οποίες πιστεύουν πως η τρούφα μπορεί να αντικαταστήσει άλλες αποθαρρούμενες καλλιέργειες και να αξιοποιήσει άγονες και ορεινές περιοχές αφήνοντας ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους αγρότες. Η εγκατάσταση ελαιώνων εμβολιασμένων με τρούφες είναι μια δραστηριότητα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά κάθε Έλληνα παραγωγό. Το ΕΘΙΑΓΕ με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών προωθεί την καλλιέργεια τρούφας στη χώρα μας.
Έρευνα και επιμέλεια κειμένου: Νικόλαος Ντούλης, Δασοπόνος