Εδαφικές συνθήκες
Για την καλλιέργεια της τρούφας απαιτούνται ασβεστολιθικά εδάφη με καλή αποστράγγιση, ελαφριά κλίση και καλή έκθεση στον ηλιο, απαλλαγμένα απο υπολείματα αζώτου η φυτοφαρμάκων. Το πιό απαραίτητο όμως χαρακτηριστικό για τη βιωσιμότητα της τρούφας είναι η οξύτητα του εδάφους (pH) , που πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 7,0 και 8,5. Πρέπει επίσης να υπάρχει η δυνατότητα ποτίσματος.Υπάρχουν διάφοροι τύποι εδαφών κατάλληλων για τρούφες:
- ασβεστολιθικός πηλός (αποθέσεις σκόνης ασβεστολιθικών πετρωμάτων)
- ελαφριά αμμώδη εδάφη
- άσπρα ελαφριά αργιλοασβεστώδη
- κρητιδικά εδάφη (σαν κιμωλία)
Ιδανικός θεωρείται ο ασβεστολιθικός πηλός ενώ τα κρητιδικά εδάφη μπορούν να προταθούν (μόνο για Tuber melanosporum) σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση η καταλληλότητα του χωραφιού πρέπει να επιβεβαιώνεται με ανάλυση του εδάφους. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί δειγματοληψεία χώματος, επιφανειακού (ως 30 cm) και υπεδάφους (30 – 60 cm), απο διάφορα σημεία του χωραφιού. Η ποιότητα του υπεδάφους είναι σημαντική για τη δραστηριότητα των ριζών των δένδρων ενώ του επιφανειακού εδάφους για τη βιωσιμότητα της τρούφας. Το τέλειο pH για την καλλιέργεια της τρούφας είναι 7,9 με 8,0. Σε περίπτωση που έχουμε χαμηλότερο pH μπορούμε να το ανεβάσουμε με εφαρμογή ασβέστη.
Αν η ανύψωση του pH δεν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο με μια μόνο εφαρμογή θα χρειαστούν διαδοχικές εφαρμογές. Σωστότερο είναι αυτή η εργασία να γίνεται πριν την εγκατάσταση της φυτείας. Τα επόμενα χρόνια επειδή το ασβέστιο τείνει να ξεπλένεται με το νερό της βροχής ή του ποτίσματος, καλό είναι να ελέγχουμε το pH και να προσθέτουμε ασβέστη όποτε χρειάζεται.Σε συνθήκες χαμηλού pH οι ντόπιοι μύκητες που είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ίσως ζημιώσουν την παραγωγή ή αντικαταστήσουν την τρούφα στις ρίζες των δένδρων.
Περιεκτικότητα του εδάφους σε μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία:
- μάκρο στοιχεία N,P,K,Mg, (Αζωτο,Φωσφόρος,Κάλιο,Μαγνήσιο)
- μίκρο στοιχεία B,Cu,Mn,Zn, (Βόριο,Χαλκός,Μαγγάνιο,Ψευδάργυρος)
- σχέση C/N Ανθρακα / Αζώτου < 10
Η πιο ευνοϊκή σύνθεση μεταλλικών στοιχείων για την παραγωγή τρούφας διαφέρει απο έδαφος σε έδαφος καθώς εξαρτάται απο πολλούς διαφορετικούς παράγοντες όπως η σύσταση του εδάφους, η δομή του, η περιεκτικότητα του σε οργανική ύλη κ.λ.π. Εδάφη με μεγάλη περιεκτικότητα σε βαριά μέταλλα είναι ακατάλληλα, ενώ εκτάσεις που χρησιμοποιούνταν για εντατική γεωργία πρέπει να αποφεύγονται καθώς συνήθως παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αζώτου ή υπολείματα φυτοφαρμάκων. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν στο χώμα νηματώδεις, ωίδιο, κ.λ.π. που μπορεί να ζημιώσουν τη φυτεία μας.
Κλιματικές απαιτήσεις
Μέση ημερήσια θερμοκρασία | Kαλοκαίρι από 17οC έως 40οC Χειμώνας απο -5οC έως 8οC |
Ετήσιο ύψος βροχόπτωσης | 300mm ως 1500mm |
Περίοδος βροχοπτώσεων | Σύντομη δυνατή βροχή την άνοιξη θα προκαλέσει την έναρξη της ανάπτυξης της τρούφας. Δυνατές μπόρες το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα εξασφαλίσουν υψηλή παραγωγή. |
Περίοδοι ξηρασίας | Σε μεγάλες περιόδους ξηρασίας (> 20 μέρες) η άρδευση είναι απαραίτητη. |
Έρευνα και επιμέλεια κειμένου: Νικόλαος Ντούλης, Δασοπόνος