Προετοιμασία του εδάφους :
Οργώνουμε σε βάθος τριάντα περίπου εκατοστών για να αερίσουμε το χώμα και να καταστρέψουμε τα ζιζάνια. Αυτή η εποχή είναι επίσης κατάλληλη για τη διόρθωση του pH με ασβέστη και την εγκατάσταση υπόγειων αρδευτικών συστημάτων.
Φύτεμα :
Εποχή φυτέματος: Απο την στιγμή που θα πέσουν τα φύλλα το φθινόπωρο μέχρι να σκάσουν τα μάτια την άνοιξη. Καταλληλότεροι μήνες Νοέμριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος. Για τα δένδρα που είναι ευαίσθητα στην παγωνιά συστήνεται ο Μάρτιος.
Οι τρύπες για τη φύτευση ανοίγονται με το χέρι ή με μηχάνημα σε βάθος 40 cm και φάρδος 30 cm. Τα δενδρύλλια φυτεύονται μαζί με το χώμα που υπάρχει στο γλαστράκι μέσα στο οποίο μας παραδίδονται.Το χωράφι πρέπει να είναι καλά ψιλοχωματισμένο και φροντίζουμε αφού σκεπάσουμε τις ρίζες να πατήσουμε καλά γύρω απο το δενδρύλλιο για να έρθουν οι ρίζες σε επαφή με το έδαφος και να μην υπάρχουν κενά αέρος. Επικουρικά ποτίζουμε.
Πυκνότητα φύτευσης :
Οι τρούφες στη φύση βρίσκονται στις ρίζες απομονομένων δένδρων ή στις άκρες των δασών.Για να μιμηθούν το φυσικό περιβάλλον κάποιες φυτείες στην Ευρώπη περιλαμβάνουν 20 – 25 μεγάλα δένδρα. Γενικά πάντως ανάλογα με το μέγεθος των δένδρων τη γονιμότητα του εδάφους και το σύστημα φύτευσης εγκαθιστούμε απο 40 ως 120 φυτά το στρέμμα.Οι πυκνές φυτεύσεις γίνονται για πρώιμη παραγωγή ενώ οι αραιές για μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής. Προτείνονται 40 με 50 φυτά/στρέμμα. Στην προτεινόμενη πυκνότητα οι αποστάσεις είναι 4 Χ 5 ως 5 Χ 5.
Σύστημα φύτευσης :
Είναι δυνατή η μονοκαλλιέργεια κυρίως όταν πρόκειται για παραγωγικά φυτά ελιές,φουντουκιές κ.λ.π. ή η μικτή καλλιέργεια. Για δασικά είδη προτείνεται η εναλλασόμενη φύτευση ειδών βελανιδιάς με φουντουκιές. Η μικτή φύτευση έχει το πλεονέκτημα της πρωιμότητας της παραγωγής της φουντουκιάς και τη διάρκεια της παραγωγής της βελανιδιάς. Ωστόσο η καλλιέργεια της φουντουκιάς συνεπάγεται περισσότερη δουλειά καθώς το φύλλωμά της έχει μια οξυνιστική επίδραση στο έδαφος και γι αυτό πρέπει να απομακρύνονται απο το χωράφι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Στη Γαλλία εκτός απο τα κλασικά σχήματα φύτευσης, τετράγωνα, ή ρόμβους, χρησιμοποιούν συστήματα με αποστάσεις φύτευσης 4m πάνω στη γραμμή και 8 – 12m μεταξύ των γραμμών. Διευκολύνεται έτσι η αραίωση των δένδρων όταν αυτά μεγαλώσουν. Δοκιμάζονται επίσης συστήματα διπλής φύτευσης (δύο δένδρα στην ίδια θέση με απόσταση 60cm μεταξύ τους) για να αυξηθεί η πυκνότητα των δένδρων, καταλαμβάνοντας όμως τον ίδιο χώρο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια άλλη προσέγγιση στη Ν. Ζηλανδία όπου σε εναλλασσόμενες σειρές φυτεύονται δύο φουντουκιές για κάθε βελανιδιά Η ελιά είναι το ιδανικότερο δένδρο για όλη τη νότια Ελλάδα. Η καλλιέργεια της μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αποστάσεις 4χ5, 4χ6, 5χ5 ή αραιότερα ανάλογα με το μέγεθος της επιλεγμένης ποικιλίας.
Άρδευση :
Η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν είναι υδροβόρα. Ένα απλό σύστημα άρδευσης όμως είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της φυτείας τα πρώτα χρόνια και για να αυξήσει την παραγωγή κατά τα επόμενα. Προτείνεται ένα σύστημα με πλαστικούς σωλήνες κατά μήκος των γραμμών φύτευσης και σε ύψος 80 cm ως 1 m για την αποφυγή ζημιών απο ζώα και πουλιά και μπέκ που να καταβρέχουν περιμετρικά των δένδρων. Η ποσότητα και η συχνότητα των ποτισμάτων διαφέρει πολύ ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δωθεί στην ποιότητα του νερού. Η παρουσία υπολειμάτων φαρμάκων πρέπει να αποκλεισθεί. Ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα νιτρικών ή ρύπανσης πρέπει να απομακρύνονται (για παράδειγμα με τη χρήση ενός φίλτρου).
Προστασία της φυτείας :
Η περίφραξη της φυτείας θεωρείται απαραίτητη εκεί όπου υπάρχουν ζώα που μπορούν να βλάψουν τα νεαρά βλαστάρια των δενδρυλλίων. Σε μερικές περιπτώσεις η προστασία κάθε δένδρου ξεχωριστά είναι αναπόφευκτη. Ένας φράκτης θα αποθαρρύνει επίσης πιθανούς κλέφτες αρχικά των εμβολιασμένων δενδρυλλίων και αργότερα των ώριμων τρουφών.
Έρευνα και επιμέλεια κειμένου: Νικόλαος Ντούλης, Δασοπόνος