Συνέντευξη του κ. Μπίζου στη www.nomeefoods.gr

Κυκλοφόρησε το 15ο τεύχος του περιοδικού ΦυσηΌραμα
4 Ιουλίου 2019
Κυνήγι Τρούφας στις 16 Αυγούστου για μεμονωμένους επισκέπτες
5 Αυγούστου 2019
Show all

Συνέντευξη για τα προϊόντα μανιταριών και τρούφας του Μουσείου έδωσε στον ιστότοπο nomeefoods.gr ο Διαχειριστής του Μουσείου και ένας εκ των δημιουργών του κ. Δημήτρης Μπίζος.

Η αγάπη των ανθρώπων του και οι γνώσεις τους γύρω από τα μανιτάρια οδήγησαν στη δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & του Μουσείου Μανιταριών.

 

Διαβάστε τη παρακάτω ή στο https://www.nomeefoods.gr/story/i-agapi-kai-oi-gnoseis-gyro-apo-ta-manitaria-odigisan-sti-dimiourgia-tou-mouseiou-fysikis-istorias-meteoron-tou-mouseiou-manitarion/.

 

Το σύνθημα των ανθρώπων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείου Μανιταριών συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: «Ποιότητα-Ποιότητα-Ποιότητα».
Θα το διαπιστώσετε σε όλη την έκταση της συνέντευξης του Διαχειριστή του Μουσείου, του Δημήτρη Μπίζου. Δεν θα μπορούσε βεβαίως να είναι άλλο, αφού τα προϊόντα μανιταριών που διαθέτουν αποτελούν φυσική προέκταση του Μουσείου.
Ήδη έχουν δημιουργήσει περίπου εξήντα κωδικούς προϊόντων μανιταριών και τρούφας, έχοντας κατακτήσει μέσα σε 5 χρόνια, ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς προϊόντων μανιταριών στην Ελλάδα αλλά και πολύ καλές επιδόσεις στο εξωτερικό. Αλλά ας δώσουμε τον λόγο καλύτερα στον κ. Μπίζο.
 

Πολλοί αναγνώστες μας σας γνωρίζουν, υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν γνωρίζουν τη δραστηριότητα και τα προϊόντα σας. Πείτε μας μία πρόταση που θα τους μείνει αξέχαστη ώστε να συστηθείτε με τον καλύτερο τρόπο.

Είμαστε οι ειδικοί στα μανιτάρια! Η δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείου Μανιταριών, πέραν της αγάπης μας για τα μανιτάρια, οδήγησε και σε συσσώρευση γνώσεων γύρω από αυτά, η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε προϊόντα κορυφαίας ποιότητας και υψηλής γαστρονομικής και διατροφικής αξίας.
Δεν είναι τυχαίο που σας ζητήσαμε να συστηθείτε! Είναι χαρακτηριστικό πως στις μικρές παραγωγές και τα ποιοτικά προϊόντα, ο παραγωγός έχει όνομα, όχι μόνο Brand. Θεωρούμε αναγκαία την ανάδειξη του «προσώπου» πίσω από το κάθε προϊόν. Ποια είναι η άποψή σας;

Είμαστε τρεις άνθρωποι που δημιουργήσαμε το Μουσείο. Η μεταξύ μας συμπληρωματικότητα τόσο στο επίπεδο των γνώσεων, όσο και στην καθημερινή μας δραστηριότητα, έχει οδηγήσει στο αποτέλεσμα που βλέπετε. Η «χημεία» μεταξύ των προσώπων αλλά και η φιλοσοφία για ποιότητα.
Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας. Πως ξεκινήσατε με την παραγωγή τους; Γιατί επιλέξατε να δημιουργήσετε αυτά;

Η αγάπη μας για τα μανιτάρια μας οδήγησε στη δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείου Μανιταριών. Η προσπάθεια για την ανάδειξή τους, αλλά και για τη διάχυση της γνώσης γύρω από την κορυφαία διατροφική και γευστική τους αξία, μας οδήγησε στα προϊόντα. Ήταν ο καλύτερος τρόπος για την υλοποίηση ενός βασικού μας στόχου.
Μοιραστείτε μαζί μας ένα μυστικό για τη συνταγή ή τη δημιουργία του. Υπάρχει κάποιο βήμα στην παραγωγή ή κάποιο υλικό που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα αντίστοιχα προϊόντα;

Το λογότυπο του Μουσείου πάνω στα προϊόντα αλλά και η διαφύλαξη του κύρους του, καθορίζει τις κινήσεις μας. Αυτό σημαίνει κορυφαία προϊόντα πρώτης ύλης, συνεχής βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, παραγωγή νέων πρωτότυπων προϊόντων και προσεγμένη συσκευασία. Δε νομίζετε ότι είναι αρκετά για να μας διαφοροποιήσουν;
Παίζει κάποιο ρόλο η γεωγραφική σας θέση στην παραγωγή των προϊόντων σας;

Μόνον συμβολικό! Είμαστε στις παρυφές της Πίνδου, που θεωρείται η «μάνα» των μανιταριών, από άποψη ποικιλίας, ποιότητας και ποσότητας.
Παρατηρούμε μια στροφή του κόσμου προς το παντοπωλείο, το εξειδικευμένο κατάστημα και το ποιοτικό τρόφιμο. Το βλέπετε κι εσείς αυτό και αν ναι πως σας φαίνεται;

Η στροφή στην ποιότητα είναι γεγονός! Δυστυχώς όμως, η οικονομική κρίση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πολλές φορές δεν επιτρέπει τη στροφή αυτή σε μεγάλες κατηγορίες, λόγω αυξημένου κόστους. Το θετικό είναι ότι όλοι στην εποχή μας αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της ποιότητας, κάτι που πιστεύω θα έχει θετικότερα αποτελέσματα στο μέλλον.
Πιστεύετε έχει μέλλον;

Πέραν των παραπάνω, πιστεύω ότι η ολοένα και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση γύρω απ’αυτό το θέμα, αλλά και το γεγονός ότι καθημερινά αναδεικνύονται οι αρνητικές συνέπειες μιας υποβαθμισμένης ποιότητας, δε μπορεί παρά να οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον.
Βασικός ανταγωνιστής των ελληνικών προϊόντων είναι τα προϊόντα βιομηχανιών μαζικής παραγωγής είτε ελληνικά, είτε εισαγόμενα. Αναδείξτε μας τους λόγους για τους οποίους ο καταναλωτής πρέπει να επιλέξει τα δικά σας.

Η ανάγκη για προσφορά φθηνότερων προϊόντων στον καταναλωτή οδηγεί πολλές φορές σε δευτερεύοντα ρόλο την ποιότητα. Το ζήτημα είναι το πώς θα συνδυάσεις την κορυφαία ποιότητα με την όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή. Εμείς αυτό κάνουμε, γι’ αυτό και είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι για τη θέση που έχουν καταλάβει τα προϊόντα μας στην αγορά, μέσα σε μόλις πέντε χρονιά.
Ελλάδα ή διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

Η εξωστρέφεια πάντα είναι ο κύριος μας προσανατολισμός και έχουμε θετικά αποτελέσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η Ελλάδα δεν αποτελεί προτεραιότητά μας.
Στην Ελλάδα πιστεύετε παράγονται ποιοτικά τρόφιμα;

Ασφαλώς! Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια θα έλεγα ότι η οικονομική κρίση αποτέλεσε ταυτόχρονα και κίνητρο για αναζήτηση νέων αγορών, γεγονός που αναγκαστικά οδηγεί και στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων.
Ποιο προϊόν σας θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Μου βάζετε δύσκολα. Όμως με έχει ενθουσιάσει ένα νέο μας προϊόν, το Μέλι με Γανόδερμα, το οποίο έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο συνδυάζει μια υπέροχη γεύση, με μια υψηλότατη διατροφική και βιολογική αξία.
Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;


Όπως γνωρίζετε, η εικόνα προηγείται όλων των άλλων. Πρώτα βλέπουμε και μετά αγοράζουμε. Για να σταθεί όμως κάποιος σε ένα προϊόν, θα πρέπει η εικόνα του να του κινήσει το ενδιαφέρον. Πιστεύουμε ότι η εικόνα πρέπει να συμβαδίζει με την ποιότητα, ακόμα και αν αυτό τις περισσότερες φορές επιβαρύνει οικονομικά το προϊόν.

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;


Αναμφίβολα ναι! Και αυτό γιατί οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες το επιτρέπουν. Είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ως χώρα. Δεν έχουμε παρά να το αξιοποιήσουμε, έχοντας όμως ταυτόχρονα μια επικοινωνιακή στρατηγική που διασφαλίζει το «πέρασμά» του σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;
Συνεχής διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων, πρωτότυπα και ποιοτικά προϊόντα, αναβάθμιση των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών. Αν σε αυτά είμαστε συνεπείς, τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.